Bart is niet langer Bart, maar de Kerstman... - Reisverslag uit Heemstede, Nederland van Bart Nawijn - WaarBenJij.nu Bart is niet langer Bart, maar de Kerstman... - Reisverslag uit Heemstede, Nederland van Bart Nawijn - WaarBenJij.nu

Bart is niet langer Bart, maar de Kerstman...

Door: Bart

Blijf op de hoogte en volg Bart

18 September 2006 | Nederland, Heemstede

JAHOOR!!! HET PROJECT WAAR IK MEER DAN EEN HALF JAAR MEE BEZIG BEN GEWEEST KOMT EINDELIJK TOT ZN HOOGTEPUNT!!!
Man wat heb ik hier lang op gewacht, de schoentjes, de hockeyrokjes, de hockeyshirtjes en allerlei algemene hockeyspulletjes...eindelijk zijn ze binnen...
Ik begin wel te vertellen over hoe het binnenkomstproces van de spullen is verlopen... Ongeveer drie weken geleden belde ik UPS om te vragen hoe het zat met het schip...'Hoi Dimitri(mn contactpersoon in Nederland) hoe zit het met het schip, wanneer komt ie nou aan?' 'Nou Bart' zegt ie 'als t goed is zijn je spullen gister aangekomen'. Ik sprong een gat in de lucht en dacht de spullen wel eventjes op te kunnnen gaan halen...niets bleek minder waar, het was geen tijd voor spullen ophalen..nee zeker niet, het was tijd voor langdurige(Ghanese) onderhandelingen. Tijd voor de mensen in Tema-harbour om eens even een lekker belasting-prijsje te verzinnen, dat betaald moest worden voor charity-goods die voor niks anders gebruikt worden dan een goed doel.... Gelukkig hadden wij Edmund in de onderhandelingen aan onze zijde...Edmund is de man die hockey, vooral op jeugdgebied, in Ghana leidt. Door zijn contacten in de hockeywereld, heeft hij ook contacten in de haven, met mensen die er een belangrijke baan hebben(hockey is in Ghana net als in Nederland toch iets meer de sport voor elite). Dankzij hem is de prijs voor het binnenhalen van de spullen niet astronomisch hoog geworden.. Graag wil ik, ook al kunnen ze geen Nederlands en zullen ze van hun leven deze site niet bekijken, toch Tom Vernon(heeft geld voorgeschoten dat hij later terugkrijgt van Gapsports) en Edmund bedanken voor hun hulp!
Maar goed...de prijs, daar hebben we het niet meer over, ik vind het ook belachelijk dat er zoveel moet worden betaalt maar daar doe je niks aan. De spullen zijn binnen en dat is alles dat telt.
Maar goed, zodra de prijs bekend was zijn we naar het hockeyveld gegaan, omdat daar een man was die ons zou meenemen naar de haven, we gaven hem het geld en vroegen of we konden gaan...toen vertelde hij ons:'donderdag is geeen goede dag om spullen op te halen bij de haven, dus we gaan volgende week maandagavond of dinsdagochtend' Dus gingen wij(Oli, Simon en ik) ietwat teleurgesteld terug naar huis. Op maandag dacht ik: het zal wel morgen of woensdag worden, maar wonder boven wonder werd het spul maandagavond gewoon voor de deur afgeleverd...kennelijk had Simon(is een van de begeleiders) geregeld dat het werd afgeleverd. Gelukkig was ik er nog want stond net op het punt naar een kroegje, heel dicht bij ons huis, te gaan.
De truck werd geopend en jahoor...daar stonden mijn vier dozen!(zie fotoos bij artikel:schoenen passen) alle mensen die er nog waren(rest was uit) hielpen de dozen dragen..
Ik moet zeggen dat het lekker gevoel was om 'mn' spulletjes weer te zien, zo veilig dichtbij dat ik ze gewoon weer kon aanraken, niet ergens op een boot op het midden van de oceaan of in een of andere opslagplaats in een haven. Heb minstens twee dagen in die kamer gezeten om alles na te kijken...WIL NOG EEN KEER AL DIE MENSEN BEDANKEN DIE SCHOENEN HEBBEN GESCHONKEN EN VOORAL ROLF HOGESTEIJN VAN DE HOCKEYSHOP OP DE WAGENWEG, DIE ME 106 PAAR GLOEDJENIEUWE HOCKEYSCHOENEN HEEFT GEGEVEN EN ONGEVEER 20 DOZEN MET HOCKEYKLEDING...ROLF ONWIJS BEDANKT!!!
Vooral de Ghanese jongens die bij ons wonen en voor de organisatie werken konden hun ogen niet geloven... Een van de jongens heb ik een paar gegeven, gewoon omdat ik dat paar van WANDER VAN DER VEN had gekregen en ik hem had beloofd ze aan een getalenteerde speler te geven...deze jongen is heel getalenteerd en kan ze goed gebruiken...

HET UITREIKEN:VOETBALSCHOENEN

Nadat alle spullen in de kamer(normaal pingpong kamer) stonden, ben ik de mooiste schoenen tussen maat 36 en 42 gaan selecteren voor mijn eigen spelers. De volgende training heb ik ze in een rijtje laten zitten en heb ik een voor een hun maat opgenomen, ze wisten dat er iets ging komen maar ik heb ze verteld dat niks zeker was... twee dagen later liet ik ze om 12 uur naar het huis van de voorzitter van de club komen... Ik was Sinterklaas, zij de kinderen die vol verwachting met een kloppend hart, naar de dozen keken, allemaal hopend op de mooiste schoenen... Ik begon met de minst mooie schoenen(die zeker niet slecht zijn) voor de minst-gedisciplineerde/goedluisterende spelers... elke keer als bleek dat de schoenen pasten was er applaus, ik gaf ze een hand, de schoenen, feliciteerde ze(met wat weet ik ook niet) en dan mochten ze weer naar hun plaats... Sommige jongens krijgen een luider applaus dan andere, aangezien ze meer respect hebben van de andere spelers...Hoe minder schoenen er over bleven hoe harder het oeee en aaa klonk als de schoenen uit de dozen kwamen...deze waren dan ook het mooist en bedoeld voor de beste en fijnste jongens. Een coach heeft zo zijn lievelingetjes en die krijgen daarom ook de beste schoenen... Nicholas het ik mooie witte Umbro's gegeven met een matchend Umbro-schoenentasje(als enige met een tasje). Hij is mn favoriet, omdat hij luistert, altijd op training is en daar zijn best doet en uiteraard ook steengoed is...
Toen ik alle schoenen aan de jochies had gegeven heb ik nog een paar uitgereikt, het waren authentieke Quicks van 40 jaar oud, die ik van een oud-HFCer uit de Laan van Rozenburg heb gekregen(sorry dat ik uw naam ben vergeten), persoonlijk vind ik dat het mooiste paar dat er tussen zit...
Ik zei tegen de jongens:' nog een paar heb ik uit te reiken..voor een speler die niet eens te vergelijken is met de rest, die waarschijnlijk de beste speler van Accra is, waarschijnlijk zelfs van Ghana en misschien zelfs West-Afrika, dat hij als ie had gewild makkelijk in het Ghanese nationale elftal had kunnen spelen...' nou al die kinderen fluisteren...wie zou het zijn, wie zou het zijn... toen ik zei:'BILLA!' begonnen ze allemaal te lachen. Het was natuurlijk een onzinverhaal maar Billa is voor hun als een tweede vader, hij geeft ze eten, schoenen en coacht ze normaalgesproken als er geen vrijwilliger is. Ook is hij de stichter van het weeshuis: Future Leaders. Het is een hele serieuze man, ontzettend gemotiveerd en heel erg begaan met zn jongens... Je zult op een van de plaatjes wel begrijpen wat ik bedoel met: als hij praat tegen ze dan luisteren ze allemaal...
Ik hoop dat hij blij was met de schoenen, heb m nog even uitgelegd hoe speciaal ze wel niet zijn, maar het is een beetje een ongrijpbare man dus weet niet wat hij dacht..hij zal wel heel blij zijn geweest, kan niet anders, hoe vaak in je leven krijg je nou autenthieke Quicks uit 1965...
In het dorp waar ik training geef verspreid nieuws zich als een lopend vuurtje, als ik een half uur van mn voetbalveld af ben beginnen kinderen al te schreeuwen...BART BART, sommige vragen om schoenen, YOU! give me boots!! zeggen ze dan(hen leer ik een mooie oude Nederlandse uitspraak: Kinderen die vragen...) andere kinderen zijn gewoon heel dankbaar en zien me denk ik als een soort van kerstman.

HET UITREIKEN:HOCKEYSCHOENEN

Dit bericht is lang, maar ik heb ook al een tijd niks geschreven en er is veel gebeurd de laatste paar dagen, met oog op het uitreiken van de schoenen, heb een paar weken ook gereisd en had daar misschien ook een verslagje van moeten schrijven maar had er niet zo'n zin in en weet nu niet goed genoeg meer hoe het was..was wel heel leuk trouwens :p.
Goed...dit kopje heet niet voor niks uitreiken van de hockeyschoenen...gister heb ik dat gedaan en het was misschien nog leuker dat het uitreiken van de voetbalschoenen(waar ik overigens nog lang niet mee klaar ben). Oli die hockey doet(en een goede vriend is die ongeveer ken sinds mn geboorte) doet hockey en hij had op een dag dat ik geen tijd had en hij naar het hockeyveld ging alle hockeyschoenen in een Opel Kadette-Taxi gepropt en naar het hockeyclubhuis genomen. Dus toen we gisteren samen naar het veld gingen hebben stonden de schoenen nog netjes in het clubhuis... Het uitreiken van de hockeyschoenen verliep geheel anders dan bij de voetbalschoenen; alle schoenen werden buiten gezet en de beste jongens mochten als eerste kiezen en konden een nieuw paar vinden van hun maat..de wat mindere jongens moesten genoegen nemen met een tweedehands paar die allemaal van goede kwaliteit zijn... Was wel lachen om te zien hoe bepaalde jongens om andere schoenen kwamen zeuren omdat hun netgekregen schoenen niet goed zouden zitten. Ze hadden bijvoorbeeld maatje 41 tweedehands/prima schoenen aan, zeiden dat ze te klein waren en wezen dan nieuwe schoenen van maat 39 aan... nadat ze dan met veel moeite hun dikke voet in het schoentje hadden gepropt, lachte ze als een boer met kiespijn en zeiden: EYE! wat betekent: het is goed... dus wij proberen uit te leggen dat het niet mogelijk is dat maatje 39 confortabeler is dan maatje 41 als maatje 41 al te klein is.
Uiteindelijk iedereen blij, de meeste met splinternieuwe TK's of Voodoos regelrecht uit de Hockeyshop op de Wagenweg(wat een puike winkel he...hehe). Rolf nogmaals bedankt, je zal de fotoos gaaf vinden!

Lieve mensen, als jullie tot het einde van dit veel te lange artikel zijn gekomen wil ik jullie graag bedanken voor het geven van schoenen, kleren of sponsoring, ik ben jullie heel dankbaar en zal zeker nog wat fotoos nemen, wellicht zie je je oude schoentjes ertussen zitten...
Ik krijg morgen de maten van onder-10 en onder 14 en zal daar ook wat fotoos van nemen...Onder-17 heeft trouwens ook als schoenen gekregen, het merendeel dan, maar dat was niet heel spectaculair en als ik daar over zou gaan schrijven... ben ik nog een uurtje of wat bezig.
Tot snel!

PS:Sorry dat ik zo lang niks van me liet horen.
PS2:Laat een berichtje achter, behalve als je vindt dat het voor batty's is..(TEUNTJEEE hehe)

PS3: HFCers, DSSers, BVCers, STEDELIJK GYMNASIUM HAARLEMMERS, HBCers, SV HOOFDDORPERS, ZANDVOORTERS, DUO SPORTIVO, DE HOCKEYSHOP, HAARLEMS DAGBLAD, TV NOORD-HOLLAND EN ALLE MENSEN DIE ME HEBBEN GESPONSORD heel erg bedankt voor jullie steun, ik hoop dat jullie de fotoos cool vinden!!!
PS4: HANS LANGEMEIJER heel erg bedankt voor alles wat je voor me hebt gedaan..het brainstormen, de sponsoring en natuurlijk het inpakken...fantastisch!!!
PS5: ANTON VAN DER LANDE, fantastisch dat je het transport hebt geregeld, als ik straks een baantje en geld heb koop ik een mooie fles wijn.
PS6: Er zijn meer mensen die ik kan bedanken, maar heb bijna geen tijd meer dus sorry..jullie ook heel erg bedankt.

• 18 September 2006 - 16:41

Mikel Essien:

Dear Bart,
    Thank you for helping my country, this is very excellent. May god bless you!

• 18 September 2006 - 18:06

Joost:

Heey bartje!!Wat een super chill bericht ouwe!Zeker niet te lang man heb er van genoten om het te lezen.Te vet dat het gelukt is met alle schoenen enzo!Hoop dat het goed gaat daar!Spreek je snel weer mass Yous!! ps. stuur is zo´n talentje naar Feyenoord man dat kunnen we wel gebruiken!!

• 18 September 2006 - 19:31

Sake:

Bartje wat ben je lekker bezig daar!Volgens mij geniet je inmiddels met volle teugen. Mooi dat je laat zien dat je daar ook Bloemendaal leert kennen haha!
    Wanneer kom je terug?Je gaat jongens D2 doen toch?Die gasten vinden dat geweldig als wij ze samen training geven:D

Talk 2 ya soon

ciao

• 18 September 2006 - 19:42

Annetje:

Ha die Bart,
    Heb met de jongens alle foto's bekeken,echt gaaf om te zien,ze vinden het geweldig!En ik ook!
    Leuk weer van je te horen,
    ben benieuwd om je weer te zien en alles van jou zelf te horen.Nog heel veel plezier daar,maar dat zal wel lukken, als ik de foto's bekijk!
    Veel liefs,Annetje,Friso en Mees.

• 19 September 2006 - 10:06

Roxane:

Lieve Bart,
    Volgens mij heb jij het zo naar je zin dat ik me afvraag of je ooit wel weer eens terug komt. Ik ben jaloers op je! Leuk dat die ventjes zo enthousiast zijn. Geniet maar!
    Kus, Roxane

• 19 September 2006 - 12:32

Didier Drogba:

Dear Bart,
    im very jealouse that mikel(essien) gets al the goodies, next to Ghana is another land called Cote d'ivoire with a lot of little children. Send youre favourite players to my club Chelsea.

• 19 September 2006 - 14:50

Jaap En Huib:

hoi Bart, wat een goed verhaal man. Geweldig dat je missie geslaagd is en als je terug kijkt wat fantastisch dat al die mensen en instellingen je geholpen hebben. Nog even daar en je ziet net zo bruin als je pupillen. Spreek je al een beetje Ghanees? Ben heel benieuwd naar al je verhalen als je straks weer terug bent. Ook over de reizen die je hebt gemaakt. Foto's geven een goede indruk. Tot snel, veel groeten van ons beiden!

• 25 September 2006 - 07:02

Duco:

BArt je bent een koning! Zeker niet een te lang berichtje. Ik spreek je snel
    later

• 30 September 2006 - 13:13

Musplus:

ha bart, we willen in bloemendaal-blad musplus een verhaal over je belevenissen plaatsen plus foto's. kan je me daarvoor zsm contact opnemen? deadline is maandag 2 okt! groet annemarie
    woordwijf@planet.nl

• 01 Oktober 2006 - 15:17

Willemijn:

Hee Bart!!
    Wat relaxed dat alles goed is gegaan met die schoenen etc! ziet er op de foto's echt vet uit!
    Ik denk dat die mannetjes je voor altijd dankbaar zullen zijn!! Ik hoop ook echt ooit in mn leven nog een soort kerstman te kunnen zijn, want dat geeft volgens mij echt een heel goed gevoel!! Geniet nog even volop van je laatste tijd daar want ik hoorde dat je al rond de herfstvakantie ofzo terugbent he?
    heel veel plezier nog en tot in nederland!! Dikke kus, Willemijn